Gefeliciteerd met uw mooie snijplank, maar hoe zorgt u ervoor dat de plank ook mooi blijft?

 

Met de onderstaande tips lukt het u vast wel.

 

 

Hoe onderhoud je een houten snijplank?

Het onderhoud van een houten snijplank roept nog wel eens vragen op bij onze klanten.

Onze snijplanken zijn ingeolied met druivenpit olie, maar hoe zorg je ervoor dat een mooie houten snijplank jarenlang mooi blijft?

 

Voor- en nadelen van hout

Laten we beginnen bij het begin: hout is een natuurproduct. Dit betekent dat het prachtig getekend is door moeder natuur. Het betekent ook dat het wat grillige, natuurlijke eigenschappen heeft meegekregen. Een houten snijplank werkt namelijk. Met werkend hout bedoelen we dat het afhankelijk van vochtigheid en temperatuur uitzet en krimpt. Hout leeft als het ware. Hierdoor kan de plank licht krom trekken en er kunnen scheuren en kieren ontstaan. Buiten het feit dat die kieren en scheuren esthetisch niet echt aantrekkelijk zijn, kunnen ook bacteriën zich er gemakkelijk schuilhouden. Iets wat we willen voorkomen dus.

 

Antibacteriële werking

Er wordt wel eens gezegd dat houten snijplanken niet hygiënisch zouden zijn. Dit is in werkelijkheid niet waar. Wanneer je namelijk snijdt en er ontstaan groeven in de plank, dan komen daar bacteriën in. Het ding is dat een groef in een kunststof snijplank zich (deels) om de viezigheid in de groef heen sluit. Dan kun je dus gaan afwassen, maar is de kans aanwezig dat je niet alles uit de groef wast. Een houten snijplank sluit zich niet om de viezigheid heen maar opent zich juist tijdens het reinigen. Daar kun je dus gewoon alles uit de groef wassen. Daarnaast helpt de tannine in het hout een handje door een groot deel van de bacteriën te doden.

 

Schoonmaken na gebruik

Wanneer je een houten snijplank gebruikt hebt kun je hem het best even afspoelen en schoonvegen met een afwasborstel of een doekje. Gebruik van afwasmiddel is niet altijd nodig, maar is na het snijden van rauw vlees, gevogelte of vis wel aan te raden. Zorg ervoor dat je de plank netjes afdroogt, nat wegleggen zorgt ervoor dat het hout toch wil werken. Zet hem na het afdrogen het liefst rechtop. Hierbij is het belangrijk dat de nerf van het hout verticaal staat. Zo wordt de kans op kromtrekken een stuk kleiner.

 

Kan een houten snijplank in de vaatwasser?

Nee, van de vaatwasser moet een houten snijplank niets hebben. De plank wordt in een vaatwasser heel nat en heet gemaakt, vervolgens laten we hem snel afkoelen en opdrogen. Dat is vragen om scheuren. Dan hebben we het nog niet eens over de bijtende stoffen die in een vaatwastablet zit.

 

Kan een houten snijplank in de magnetron of oven?

Nee, hitte zorgt ervoor dat er scheuren kunnen optreden of erger nog de snijplank kan vlam kan vatten.

 

Houten snijplank oliën

Naast het schoonhouden van een houten snijplank, is het ook belangrijk om het hout in topconditie te houden. Hiervoor gebruiken we het liefst een beetje olie, als het hout doordrenkt is met olie sluit het zich af en vormt zich als het ware een beschermlaagje. Voor het oliën van een houten snijplank kun je het beste een geur- en smaakloze olie gebruiken. Amandel-, of druivenpitolie zijn hiervoor goede keuzes. (Let op: gebruik van amandelolie is af te raden wanneer je een notenallergie hebt) Gebruik geen olijfolie omdat dit plakkerig wordt.

 

Groot onderhoud (elke 2 tot 4 maanden)

Wanneer je een houten snijplank gaat oliën zijn dit de aanbevolen stappen,

 

Stap 1           Besprenkel de plank met citroensap of witte azijn en smeer de plank hiermee in

Stap 2           Bestrooi de plank vervolgens met (zee)zout en wrijf dit vervolgens over de plank, dit moet een kwartiertje intrekken, zo wordt de snijplank brandschoon

Stap 3           Spoel de plank af onder de kraan

Stap 4           Droog de plank met een theedoek of keukenpapier

 

Nu is de plank klaar om geolied te worden. Druppel de olie op de plank en wrijf het in met een stuk keukenpapier. Laat de olie rustig intrekken en geef de snijplank de tijd om de olie op te nemen voor je hem gebruikt. Herhaal dit oliën na het rusten net zo lang tot de plank geen olie meer opneemt.

Dit is een teken dat de plank verzadigd is.

 

Klein onderhoud

Tussendoor kun je de plank gewoon even afwassen en drogen zoals je dat dagelijks na gebruik doet, waarna je hem behandelt met de olie. Zo blijft de snijplank tussen de grote beurten door ook in topconditie. Afhankelijk van het gebruik doe je dit om de week, of elke maand. Wanneer de plank uitgedroogd aanvoelt weet je dat het tijd is voor een nieuw laagje olie.

 

Houten snijplank opbergen

Leg de plank bijvoorbeeld niet plat en/of nog vochtig in de la, maar zet hem altijd rechtop. Ook als de plank wel droog is.

 

Veel plezier met uw aankoop,

Voor meer leuke cadeaus, ideeën en maatwerk oplossingen neem eens een kijkje op onze website of volg ons via Instagram of facebook.

 

 

De voorschriften kunt u ook met deze link downloaden.